ZUPY, SAŁATY, MAKARONY

ADRIATYCKA ZUPA RYBNA
Wywar na bazie ryb i skorupiaków z pomidorami, chilli, łososiem, kałamarnicą, dorszem, krewetkami i mulami
BULION MAMUNJI
Esencjonalny wywar drobiowo-wołowy z wołowo-jagnięcymi pierożkami własnego wyrobu oraz warzywami sezonowymi
PRIMORSKI MAKARON
Tagliatelle pszenne, sos bisque z pomidorami, białe wino, krewetki, kalmary, mule, cebula, czosnek, chilli, papryka, pomidorki cherry, natka pietruszki, kolendra, bazylia, parmezan
MAKARON CARBONARA
Tagliatelle pszenne, guanciale suino, sos na bazie żółtka i parmezanu, chipsy z szynki dojrzewającej Pršut, oliwa szczypiorkowa, pangratta
MAKARON DRAGICY
Tagliatelle szpinakowe, warzywa sezonowe, szpinak baby, ser gorgonzola, pomidory, zielone chilli, biała cebula, czosnek, białe wino, tymianek, sos maślany z parmezanem
GOVEDJI RAVIOLI
Ręcznie lepione pierożki z pieczonymi polikami wołowymi i sosem demi glace z warzywami korzeniowymi w sosie winno-maślanym z szałwią, pomidorkami cherry i parmezanem
SZAFRANOWE RISOTTO MARINY
Risotto z szafranem, sos maślany z parmezanem, krewetki, kalmary, mule, rakija, figi karmelizowane, cebula, czosnek, ajvar, chilli i parmezan
SAŁATA ŠOPSKA
Świeże pomidory, ogórek, papryka, czerwona cebula, oliwa i ocet posypane serem owczym Sirene
SAŁATA DURMITORSKA
Kruche sałaty, grillowany kozi ser pleśniowy, pieczona papryka, piklowana czerwona cebula, prażone orzechy włoskie, syrop figowy, oliwa pietruszkowa, krem balsamiczny
SAŁATA KOTORSKA
Mieszane sałaty z sosem vinaigrette, hummusem z batatów z masłem orzechowym, awokado, mango, kiszonymi pomidorkami cherry, kolendrą, orzechami pekan, rodzynkami sezamowymi, solirodem, rzepą daikon, pieczoną marchwią, liofilizowaną maliną, pappardelle z ogórka i grillowanym lawaszem

MAŁE DANIA

DESKA FIRMOWA “MUNJA”
Szynka dojrzewająca Pršut, kiełbasa Kulen marynowana w papryce wędzonej, wędzony karczek Budjola, Govedji Kulen, domaća kobasica, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, pieczona papryka, oliwki marynowane, kajmak, ajvar, urnebes, pieczywo własnego wypieku
PLATA SERÓW
Parmezan, gorgonzola, Gruyère i ser kozi podane z chutneyem z cebuli, marynowanymi oliwkami, hummusem z batatów, piklowaną cebulą, świeżymi owocami sezonowymi, orzechami i krakersami
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE CARPACCIO
Bardzo cienkie plastry delikatnej wołowiny marynowanej w oliwie czosnkowej z liśćmi laurowymi i chilli, pesto bazyliowe z parmezanem i orzechami pistacjowymi, rukola, puder z czarnych oliwek, marynata sojowa z natką pietruszki, szalotką i czosnkiem
TATAR PO ADRIATYCKU
100 g siekanej polędwicy wołowej, ogórek kiszony, pieczona papryka, czarne oliwki, cebula cukrowa, żółtko sous–vide, domowa oliwa pietruszkowa, pieczywo własnego wypieku
PUNJENE LIGNJE
Młode kalmary faszerowane risotto z szynką dojrzewającą Pršut i wędzonym serem, sos pomarańczowy z ananasem, figami karmelizowanymi, białym winem i chilli, pieczywo własnego wypieku
CHRUPIĄCE KALMARY
Młode kalmary marynowane w chilli i czosnku, obtoczone w sekretnej panierce, podane z aksamitnymi sosami: habanero i tatarskim z szalotką
KREWETKI JADRAŃSKIE Z SZYNKĄ PRŠUT
Krewetki z szynką dojrzewającą Pršut, figami karmelizowanymi, chilli, białym winem, rakiją, cebulą, czosnkiem i pieczywem własnego wypieku
KREWETKI JADRAŃSKIE Z MULAMI
Krewetki z mulami w śmietanie z cebulą, czosnkiem, warzywami sezonowymi, białym winem, chilli, kaparami, natką pietruszki i pieczywem własnego wypieku
MUSAKA
Zapiekana jagnięcina i wołowina z bakłażanem, pieczonymi ziemniakami i jajkiem, urnebes tzatziki, papryka, chilli, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette

OGNISTY GRILL, MIĘSA I RYBY

PUNJENA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny faszerowanej serem mozzarella i cheddar, salsa warzywno-owocowa, kajmak, ajvar, chilli, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, pieczywo własnego wypieku
GURMAŃSKA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny z serem wędzonym i boczkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałatka šopska, chilli, ajvar, kajmak, pieczywo własnego wypieku
ĆEVAPI JAGNIĘCE
250 gramów siekanej jagnięciny, urnebes, kajmak, ajvar, sałatka šopska, chilli, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, pieczywo własnego wypieku
MIĘSA Z OGNIA
Gurmańskie pljeskavice, ćevapi z siekanej jagnięciny, żeberka wieprzowe z sosem barbecue, boczek, kiełbaski jagnięce, wątróbka indycza w wędzonym boczku, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, ajvar, urnebes, kajmak, pieczywo własnego wypieku, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, chilli, szczypior, cebula
KACZKA PO SKADARSKU
Połowa wolno pieczonej kaczki z kluseczkami truflowymi, sezonowymi grzybami, musem z dyni, cukinią, pieczoną dynią, guanciale suino i wiśniowym sosem demi glace na bazie wina Porto
PREDRAG BURGER
2 x 100 gramów soczystej wołowiny z prażonym boczkiem i pieczywem własnego wypieku, mac`n`cheese, pomidor, ogórek kiszony, czerwona cebula, aksamitne sosy: majo habanero i aioli czosnkowe, frytki
PLODOVI MORA BURGER
grillowany burger z ryby maślanej, krewetek i kalmarów, czarna bułka, krewetki w panko, teriyaki, majo mango, salsa owocowo-warzywna, aioli, frytki z batatów
KARKÓWKA PO SERBSKO-CHORWACKU
karczek wieprzowy z rusztu (300 g), grillowane warzywa oprószone kajmakiem i świeżymi ziołami, jogurt czosnkowy ze świeżym ogórkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki
ŻEBRA W BARBECUE
Żeberka wieprzowe (600 g), figowy sos barbecue, chilli, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki, puree kukurydziane, warzywa sezonowe, pangratta
STEK KRUNA
Sezonowana polędwica wołowa (200-220 g). 
Kraj pochodzenia: Polska.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
STEK VATRA
Sezonowany antrykot wołowy (300-320 g).
Kraj pochodzenia: USA.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
STEK PLANINA
Środkowa część antrykotu wołowego z kością - tomahawk (1000 g)
Kraj pochodzenia: Polska
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
SELEKCJA STEKÓW
Deska najlepszych steków: Stek Planina (1000 g), Stek Vatra (300-320 g), Stek Kurna (200-220 g) podana z ulubionymi dodatkami

Wybierz 3 dodatki: truflowe puree ziemniaczane, ziemniaczki munja, frytki, frytki z batatów, sałata šopska, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, grillowane warzywa 

 Wybierz 3 sosy: sos demi glace, sos blue cheese, ajvar, kajmak
ŁOSOŚ
Filet z łososia (200-220 g), warzywa sezonowe w vinaigrette laurowym, polenta kukurydziana z estragonem i bazylią, sos z maślanki, oliwa lubczykowa
DORADA
Dorada z rusztu (min. 400 g), warzywa sezonowe w sosie winno-maślanym, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki
KAŁAMARNICA Z RUSZTU
Grillowane macki kałamarnicy marynowane w ziołach, chilli i czosnku, podane na musie z dyni z ziemniaczaną zapiekanką z parmezanem, świeżą sałatką warzywną w sosie słodko-kwaśnym z kiszonymi pomidorkami cherry i chimichurri
DARY ADRIATYKU
Dorada z rusztu, chrupiące kalmary, mule w sosie pomidorowo-estragonowym z chilli, mule w sosie winno-maślanym z czosnkiem, selerem naciowym i natką pietruszki, grillowane krewetki, kalmary faszerowane risotto, wędzonym serem i szynką Pršut, macki kałamarnicy, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska i krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette , chimichurri, grillowane warzywa, chilli
LEGENDARNE MULE DINARKA Z SZYNKĄ PRŠUT
Mule w sosie winno-maślanym z szynką dojrzewającą Pršut, cebulą, natką pietruszki, selerem naciowym, czosnkiem i chilli, z pieczywem własnego wypieku
LEGENDARNE MULE DINARKA W SOSIE POMIDOROWYM
Mule w sosie pomidorowym z estragonem, cebulą, natką pietruszki, kaparami, czosnkiem i chilli, z pieczywem własnego wypieku.

SŁODKOŚCI

MONTENEGRINA
Semifreddo z likierem Baileys, beza włoska, sorbet z rokitnika, kruszonka pomarańczowa, owoce sezonowe
PRZYSMAK DJUROVIĆA
Sernik z białą czekoladą i wiśniami w rakiji i owocami sezonowymi
KOLAĆ
Delikatne ciasto z daktylami, figami, musem malinowym, lodami waniliowymi i gorącym sosem toffi Muscovado
VOĆE
Talerz świeżych owoców sezonowych

DLA DZIECI

ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA
z makaronem i warzywami korzeniowymi
FILET Z ŁOSOSIA
z warzywami sezonowymi i ziemniaczkami w sosie maślanym z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą
FILET Z PIERSI KURCZAKA
z warzywami sezonowymi i ziemniaczkami w sosie maślanym z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą
CHICCHE BOLOGNESE
Kluseczki ziemniaczane z wołowiną i warzywami korzeniowymi w sosie pomidorowym z parmezanem
CHICCHE Z RICOTTĄ
Kluseczki ziemniaczane z syropem figowym, ricottą i pistacjami w sosie śmietanowym z musem malinowym
LODY W TRZECH SMAKACH
z owocami sezonowymi