ŚNIADANIA (WYŁĄCZNIE WEEKENDY W MUNJI BW)

ŚNIADANIE DINARKA
pasta z wędzonym łososiem i domową ricottą, pasta urnebes z chilli, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem, pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem, selekcja pieczywa
JAJECZNICA NA BEKONIE
jajecznica z trzech jajek z bekonem, cebulą i szczypiorkiem, selekcja pieczywa, masło ziołowe
BALKAN BURGER
burger wołowy w brioche z jajkiem sadzonym, bekon, ser red cheddar, rukola, mayo habanero
SHAKSHOUKA MILANA VEGE
pomidory, papryka, czerwona cebula, czosnek, kumin, jajka sadzone, pieczywo
SHAKSHOUKA MILANA CHORIZO
pomidory, chorizo, papryka, czerwona cebula, czosnek, chilli, kumin, jajka sadzone, pieczywo
POMIDORY Z BURRATĄ
selekcja pomidorów, burrata, pesto pistacjowe
BAJGIEL DRAGICY
bajgiel z jajkiem sadzonym, concasse z pomidorów, rukola, ser red cheddar, pastrami wołowe, aioli bazyliowe
UKUSNA BRUSCHETTA Z AWOKADO
awokado, chimichurri, serek śmietankowy, papryka, rukola, oliwa
UKUSNA BRUSCHETTA Z KOZIM SEREM
kozi ser, serek śmietankowy, concasse z pomidorów z bazylią, rukola, miód truflowy
OWSIANKA MAMUNJI
owsianka z chia na mleku kokosowym, syrop klonowy, owoce sezonowe
DESER DNIA
zapytaj nas, co dzisiaj serwujemy

ZUPY, SAŁATY, MAKARONY

ADRIATYCKA ZUPA RYBNA
Wywar na bazie ryb i skorupiaków z pomidorami, chilli, łososiem, kałamarnicą, dorszem, krewetkami i mulami
CZARNOGÓRSKA KWAŚNICA
Wywar na bazie giczy cielęcych i wędzonych żeberek wieprzowych z warzywami korzeniowymi, kapustą kwaszoną, podgrzybkami, borowikami, wędzonym boczkiem i majerankiem
PRIMORSKI MAKARON
Fusillioni nero, sos bisque z pomidorami, białe wino, krewetki, kalmary, mule, cebula, czosnek, chilli, papryka, pomidorki cherry, natka pietruszki, kolendra, bazylia, parmezan
MAKARON CARBONARA
Tagliatelle, guanciale suino, sos na bazie żółtka i parmezanu, chipsy z szynki dojrzewającej Pršut, oliwa szczypiorkowa, pangratta
MAKARON JOVANY
Tagliatelle w sosie śmietanowym z gorgonzolą, czosnkiem, cebulą, cukinią, szpinakiem, pomidorkami cherry i parmezanem
MAKARON MUNJA
Spaghetti alla chitarra, sos truflowy, krewetki, chorizo, cebula, czosnek, parmezan, kolendra, chilli
SZAFRANOWE RISOTTO MARINY
Risotto z szafranem, sos maślany z parmezanem, krewetki, kalmary, mule, rakija, figi karmelizowane, cebula, czosnek, ajvar, chilli i parmezan
SAŁATA ŠOPSKA
Świeże pomidory, ogórek, papryka, czerwona cebula, oliwa i ocet posypane serem owczym Sirene
SAŁATA DURMITORSKA
Kruche sałaty, grillowany kozi ser pleśniowy, pieczona papryka, piklowana czerwona cebula, prażone orzechy włoskie, syrop figowy, oliwa pietruszkowa, krem balsamiczny
SAŁATKA PODGORICA
sałata rzymska, sos cezar, granat, pomidorki cherry, szynka Pršut, grzanki czosnkowe, puder z czarnych oliwek 
+ filet z kurczaka (150 g)
+ porcja łososia z grilla (100 g)

MAŁE DANIA

DESKA FIRMOWA “MUNJA”
Szynka dojrzewająca Pršut, kiełbasa Kulen marynowana w papryce wędzonej, wędzony karczek Budjola, Govedji Kulen, domaća kobasica, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, pieczona papryka, oliwki marynowane, kajmak, ajvar, urnebes, pieczywo własnego wypieku
PLATA SERÓW
Bałkańskie sery Kashkaval: z ziołami, wędzony, owczy i kozi, mus z sera owczego, ser pavlak z ostrą papryką, figi marynowane w winie, konfitura z brzoskwini i marakui, orzechy
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE CARPACCIO
Bardzo cienkie plastry delikatnej wołowiny marynowanej w oliwie czosnkowej z liśćmi laurowymi i chilli, pesto bazyliowe z parmezanem i orzechami pistacjowymi, rukola, puder z czarnych oliwek, marynata sojowa z natką pietruszki, szalotką i czosnkiem
TATAR PO ADRIATYCKU
100 g siekanej polędwicy wołowej, ogórek kiszony, pieczona papryka, czarne oliwki, cebula cukrowa, żółtko sous–vide, domowa oliwa pietruszkowa, pieczywo własnego wypieku
PUNJENE LIGNJE
Młode kalmary faszerowane risotto z szynką dojrzewającą Pršut i wędzonym serem, sos pomarańczowy z ananasem, figami karmelizowanymi, białym winem i chilli, pieczywo własnego wypieku
CHRUPIĄCE KALMARY
Młode kalmary marynowane w chilli i czosnku, obtoczone w sekretnej panierce, podane z aksamitnymi sosami: habanero i tatarskim z szalotką
KREWETKI JADRAŃSKIE Z SZYNKĄ PRŠUT
Krewetki z szynką dojrzewającą Pršut, figami karmelizowanymi, chilli, białym winem, rakiją, cebulą, czosnkiem i pieczywem własnego wypieku
KREWETKI JADRAŃSKIE Z MULAMI
Krewetki z mulami w śmietanie z cebulą, czosnkiem, warzywami sezonowymi, białym winem, chilli, kaparami, natką pietruszki i pieczywem własnego wypieku
MUSAKA
Zapiekana jagnięcina i wołowina z bakłażanem, pieczonymi ziemniakami i jajkiem, urnebes tzatziki, papryka, chilli, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette

OGNISTY GRILL, MIĘSA I RYBY

PUNJENA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny faszerowanej serem mozzarella i cheddar, salsa warzywno-owocowa, kajmak, ajvar, chilli, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, pieczywo własnego wypieku
GURMAŃSKA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny z serem wędzonym i boczkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałatka šopska, chilli, ajvar, kajmak, pieczywo własnego wypieku
ĆEVAPI JAGNIĘCE
250 gramów siekanej jagnięciny, urnebes, kajmak, ajvar, sałatka šopska, chilli, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, pieczywo własnego wypieku
MIĘSA Z OGNIA
Gurmańskie pljeskavice, ćevapi z siekanej jagnięciny, ćevapi wołowo-wieprzowe, żeberka wieprzowe z sosem barbecue, boczek, kiełbaski jagnięce, wątróbka indycza w wędzonym boczku, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, ajvar, urnebes, kajmak, pieczywo własnego wypieku, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, chilli, szczypior, cebula
KACZKA PO SKADARSKU
Połowa wolno pieczonej kaczki z kluseczkami truflowymi, sezonowymi grzybami, musem z dyni, cukinią, pieczoną dynią, guanciale suino i wiśniowym sosem demi glace na bazie wina Porto
PREDRAG BURGER
2 x 100 gramów soczystej wołowiny z prażonym boczkiem i pieczywem własnego wypieku, mac`n`cheese, pomidor, ogórek kiszony, czerwona cebula, aksamitne sosy: majo habanero i aioli czosnkowe, frytki
BURGER Z JELENIEM
Burger z jeleniem i wołowiną, grzyby, majonezy jałowcowy, aioli truflowe, grillowany bekon, sos jagodowo-porzeczkowy, rukola, piklowana dynia, czerwona cebula, frytki, sałatka z grillowanych warzyw
KARKÓWKA PO SERBSKO-CHORWACKU
karczek wieprzowy z rusztu (300 g), grillowane warzywa oprószone kajmakiem i świeżymi ziołami, jogurt czosnkowy ze świeżym ogórkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki
ŻEBRA W BARBECUE
Żeberka wieprzowe (600 g), figowy sos barbecue, chilli, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki, puree kukurydziane, warzywa sezonowe, pangratta
STEK KRUNA
Sezonowana polędwica wołowa (200-220 g). 
Kraj pochodzenia: Polska.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
STEK VATRA
Sezonowany antrykot wołowy (300-320 g).
Kraj pochodzenia: USA.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
STEK PLANINA
Środkowa część antrykotu wołowego z kością - tomahawk (1000 g)
Kraj pochodzenia: Polska
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, kruchą sałatą sezonowa z sosem vinaigrette oraz truflowym puree ziemniaczanym
SELEKCJA STEKÓW
Deska najlepszych steków: Stek Planina (1000 g), Stek Vatra (300-320 g), Stek Kruna (200-220 g) podana z ulubionymi dodatkami

Wybierz 3 dodatki: truflowe puree ziemniaczane, ziemniaczki munja, frytki, frytki z batatów, sałata šopska, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, grillowane warzywa 

 Wybierz 3 sosy: sos demi glace, sos blue cheese, ajvar, kajmak
ŁOSOŚ
Grillowany filet z łososia (200-220 g), czarny ryż z papryką i parmezanem, warzywa sezonowe, mus z brzoskwini i marakui z chilli, oliwa lubczykowa
DORADA
Dorada z rusztu (min. 400 g), warzywa sezonowe w sosie winno-maślanym, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki
KAŁAMARNICA Z RUSZTU
Grillowane macki kałamarnicy marynowane w ziołach, chilli i czosnku, podane na musie z dyni z ziemniaczaną zapiekanką z parmezanem, świeżą sałatką warzywną w sosie słodko-kwaśnym z kiszonymi pomidorkami cherry i chimichurri
DARY ADRIATYKU
Dorada z rusztu, chrupiące kalmary, mule w sosie śmietanowym z gorgonzolą, mule w sosie winno-maślanym z czosnkiem, selerem naciowym i natką pietruszki, grillowane krewetki, kalmary faszerowane risotto, wędzonym serem i szynką Pršut, macki kałamarnicy, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska i krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, chimichurri, grillowane warzywa, chilli, kajmak, ajvar, urnebes
LEGENDARNE MULE DINARKA Z SZYNKĄ PRŠUT
Mule w sosie winno-maślanym z szynką dojrzewającą Pršut, cebulą, natką pietruszki, selerem naciowym, czosnkiem i chilli, z pieczywem własnego wypieku
LEGENDARNE MULE DINARKA Z GORGONZOLĄ
w sosie śmietanowym z gorgonzolą, białym winem, czosnkiem, cebulą, warzywami sezonowymi, pomidorkami cherry i pieczywem własnego wypieku

SŁODKOŚCI

MONTENEGRINA
Semifreddo z likierem Baileys, beza włoska, sorbet z rokitnika, kruszonka pomarańczowa, owoce sezonowe
PRZYSMAK DJUROVIĆA
Sernik z białą czekoladą i wiśniami w rakiji i owocami sezonowymi
KOLAĆ
Delikatne ciasto z daktylami, figami, musem malinowym, lodami waniliowymi i gorącym sosem toffi Muscovado
VOĆE
Talerz świeżych owoców sezonowych

DLA DZIECI

ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA
z makaronem i warzywami korzeniowymi
FILET Z ŁOSOSIA
z warzywami sezonowymi i ziemniaczkami w sosie maślanym z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą
STRIPSY Z KURCZAKA W PANKO
z warzywami sezonowymi, frytkami i ketchupem
CHICCHE BOLOGNESE
Kluseczki ziemniaczane z wołowiną i warzywami korzeniowymi w sosie pomidorowym z parmezanem
CHICCHE Z RICOTTĄ
Kluseczki ziemniaczane z syropem figowym, ricottą i pistacjami w sosie śmietanowym z musem malinowym
LODY W TRZECH SMAKACH
z owocami sezonowymi