ZUPY, SAŁATY, MAKARONY

ADRIATYCKA ZUPA RYBNA
Wywar na bazie ryb i skorupiaków z pomidorami, chilli, łososiem, kałamarnicą, dorszem, krewetkami i mulami
CZARNOGÓRSKA KWAŚNICA
Zupa na wywarze cielęcym i wędzonych żebrach z kapustą kwaszoną, borowikami, podgrzybkami, wieprzowiną, warzywami korzeniowymi i ziołami
PRIMORSKI MAKARON
Fusillioni nero, sos bisque z pomidorami, białe wino, krewetki, kalmary, mule, cebula, czosnek, chilli, papryka, pomidorki cherry, natka pietruszki, kolendra, bazylia, parmezan
MAKARON MARKO
Tagliatelle, polędwica wołowa, portobello, chilli, papryka, por, cebula, czosnek, parmezan, szczypiorek, oliwa z oliwek, sos rybny, sos sojowy, imbir
MAKARON BOKA BURRATA
Linguine, oliwa z oliwek, czosnek, chilli, natka pietruszki, burrata, chips z parmezanu, pomidorki cherry
MAKARON MUNJA
Linguine, sos truflowy, krewetki, chorizo, cebula, czosnek, parmezan, kolendra, chilli


SZAFRANOWE RISOTTO MARINY
Risotto z szafranem, sos maślany z parmezanem, krewetki, kalmary, mule, rakija, figi karmelizowane, cebula, czosnek, ajvar, chilli i parmezan
SAŁATA ŠOPSKA
Świeże pomidory, ogórek, papryka, czerwona cebula, oliwa i ocet posypane serem owczym Sirene
SAŁATA DURMITORSKA
Kruche sałaty, grillowany kozi ser pleśniowy, pieczona papryka, piklowana czerwona cebula, prażone orzechy włoskie, syrop figowy, oliwa pietruszkowa, krem balsamiczny
SAŁATKA PODGORICA

sałata rzymska, sos cezar, granat, pomidorki cherry, szynka Pršut, grzanki czosnkowe, puder z czarnych oliwek 
+ filet z kurczaka (150 g)
+ porcja łososia z grilla (100 g)


MAŁE DANIA

DESKA FIRMOWA “MUNJA”
szynka dojrzewająca Pršut, kiełbasa Kulen marynowana w papryce wędzonej, wędzony karczek Budjola, Govedji Kulen, Domaća Kobasica, Govedi Ramstek, piklowany kalafior, śliwki z chilli, papryka z pistacjami faszerowana serkiem pavlak, bałkański smalec z figami, musztarda ajvarowa, sezonowe sałaty z sosem vinaigrette, miks oliwek, pieczywo własnego
wypieku

PLATA SERÓW
Bałkańskie sery Kashkaval: z ziołami, wędzony, owczy i kozi, mus z sera owczego, ser pavlak z ostrą papryką, figi marynowane w winie, konfitura z brzoskwini i marakui, orzechy


ŚRÓDZIEMNOMORSKIE CARPACCIO
Bardzo cienkie plastry delikatnej wołowiny marynowanej w oliwie czosnkowej z liśćmi laurowymi i chilli, pesto bazyliowe z parmezanem i orzechami pistacjowymi, rukola, puder z czarnych oliwek, marynata sojowa z natką pietruszki, szalotką i czosnkiem
TATAR PO ADRIATYCKU
100 g siekanej polędwicy wołowej, ogórek kiszony, pieczona papryka, czarne oliwki, cebula cukrowa, żółtko sous–vide, domowa oliwa pietruszkowa, pieczywo własnego wypieku
PUNJENE LIGNJE
Młode kalmary faszerowane risotto z szynką dojrzewającą Pršut i wędzonym serem, sos pomarańczowy z ananasem, figami karmelizowanymi, białym winem i chilli, pieczywo własnego wypieku
CHRUPIĄCE KALMARY
Młode kalmary marynowane w chilli i czosnku, obtoczone w sekretnej panierce, podane z aksamitnymi sosami: habanero i tatarskim z szalotką
KREWETKI JADRAŃSKIE Z SZYNKĄ PRŠUT
Krewetki z szynką dojrzewającą Pršut, figami karmelizowanymi, chilli, białym winem, rakiją, cebulą, czosnkiem i pieczywem własnego wypieku
KREWETKI JADRAŃSKIE W SOSIE BISQUE
Krewetki w sosie bisque z estragonem, solirodem, kaparami, cebulą, czosnkiem, chilli i pieczywem własnego wypieku

OGNISTY GRILL, MIĘSA I RYBY

PUNJENA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny faszerowanej serem mozzarella i cheddar, salsa warzywno-owocowa, kajmak, ajvar, chilli, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, pieczywo własnego wypieku
GURMAŃSKA PLJESKAVICA
300 gramów siekanej wołowiny z serem wędzonym i boczkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałatka šopska, chilli, ajvar, kajmak, pieczywo własnego wypieku
ĆEVAPI JAGNIĘCE
250 gramów siekanej jagnięciny, urnebes, kajmak, ajvar, sałatka šopska, chilli, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, pieczywo własnego wypieku
MIĘSA Z OGNIA
Gurmańskie pljeskavice, ćevapi z siekanej jagnięciny, ćevapi wołowo-wieprzowe, żeberka wieprzowe z sosem barbecue, boczek, kiełbaski jagnięce, wątróbka indycza w wędzonym boczku, pieczone ziemniaki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska, ajvar, urnebes, kajmak, pieczywo własnego wypieku, krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, chilli, szczypior, cebula



KACZKA PO SKADARSKU
Połowa wolno pieczonej kaczki z kluseczkami truflowymi, sezonowymi grzybami, musem z dyni, cukinią, pieczoną dynią, guanciale suino i wiśniowym sosem demi glace na bazie wina Porto


PREDRAG BURGER
200 gramów soczystej wołowiny z prażonym boczkiem, pieczywem własnego wypieku, mac`n`cheese, pomidorem, kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulą, majo habanero, aioli czosnkowym i frytkami


GICZ JAGNIĘCA
Pieczona gicz jagnięca z sosem demi glace grzybowym, ragoût warzywnym i puree truflowym





KARKÓWKA PO SERBSKO-CHORWACKU
karczek wieprzowy z rusztu (300 g), grillowane warzywa oprószone kajmakiem i świeżymi ziołami, jogurt czosnkowy ze świeżym ogórkiem, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki


ŻEBRA W BARBECUE
Żeberka wieprzowe (600 g) z sosem barbecue, prażonym boczkiem, smażonymi warzywami w emulsji maślanej i pieczonymi ziemniaczkami w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki



STEK KRUNA
Sezonowana polędwica wołowa (200-220 g). 
Kraj pochodzenia: Polska.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, rukolą z pesto i pomidorkami koktajlowymi oraz truflowym puree ziemniaczanym.



STEK DALAMTINSKI
Sezonowany rostbef wołowy (300-320g)
Kraj pochodzenia: USA.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, rukolą z pesto i pomidorkami koktajlowymi oraz truflowym puree ziemniaczanym.
STEK VATRA
Sezonowany antrykot wołowy (300-320 g).
Kraj pochodzenia: USA.
Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, rukolą z pesto i pomidorkami koktajlowymi oraz truflowym puree ziemniaczanym.
STEK PLANINA
Środkowa część antrykotu wołowego z kością - tomahawk (1000 g)
Kraj pochodzenia: Polska

Wszystkie steki podawane są z sosem demi – glace z czerwonym winem Vranac, szalotką i pomidorami cherry, rukolą z pesto i pomidorkami koktajlowymi oraz truflowym puree ziemniaczanym.

SELEKCJA STEKÓW
Deska najlepszych steków: Stek Planina (1000 g), Stek Dalmatinski (300-320g), Stek Kruna (200-220 g) podana z ulubionymi dodatkami

Wybierz 3 dodatki:
truflowe puree ziemniaczane, ziemniaczki munja, frytki, frytki z batatów, sałata šopska, rukola z pesto i pomidorkami koktajlowymi, grillowane warzywa

 Wybierz 3 dodatki sos demi glace, sos blue cheese, masło czosnkowe, ajvar, kajmak


ŁOSOŚ
Grillowany filet z łososia (200-220 g), czarny ryż z papryką i parmezanem, warzywa sezonowe, mus z brzoskwini i marakui z chilli, oliwa lubczykowa


DORADA
Dorada z rusztu (min. 400 g), warzywa sezonowe w sosie winno-maślanym, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki


LABRAKS
Labraks z rusztu (min. 400 g), warzywa sezonowe w sosie winno-maślanym, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki


KAŁAMARNICA Z RUSZTU
Grillowane macki kałamarnicy marynowane w ziołach, chilli i czosnku, podane na musie z dyni z ziemniaczaną zapiekanką z parmezanem, świeżą sałatką warzywną w sosie słodko-kwaśnym z kiszonymi pomidorkami cherry i chimichurri


DARY ADRIATYKU
Dorada z rusztu, chrupiące kalmary, mule w sosie śmietanowym z gorgonzolą, mule w sosie winno-maślanym z czosnkiem, selerem naciowym i natką pietruszki, grillowane krewetki, kalmary faszerowane risotto, wędzonym serem i szynką Pršut, macki kałamarnicy, pieczone ziemniaczki w sosie maślanym z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, sałata šopska i krucha sałata sezonowa z sosem vinaigrette, chimichurri, grillowane warzywa, chilli, kajmak, ajvar, urnebes
LEGENDARNE MULE DINARKA Z SZYNKĄ PRŠUT
Mule w sosie winno-maślanym z szynką dojrzewającą Pršut, cebulą, natką pietruszki, selerem naciowym, czosnkiem i chilli, z pieczywem własnego wypieku



LEGENDARNE MULE DINARKA Z GORGONZOLĄ
Mule w sosie śmietanowym z gorgonzolą, białym winem, czosnkiem, cebulą, warzywami sezonowymi, pomidorkami cherry i pieczywem własnego wypieku



SŁODKOŚCI

MONTENEGRINA
Semifreddo z likierem Baileys, beza włoska, sorbet z rokitnika, kruszonka pomarańczowa, owoce sezonowe
PRZYSMAK DJUROVIĆA
Sernik z białą czekoladą i wiśniami w rakiji i owocami sezonowymi
KOLAĆ
Delikatne ciasto z daktylami, figami, musem malinowym, lodami waniliowymi i gorącym sosem toffi Muscovado

DLA DZIECI

ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA
z makaronem i warzywami korzeniowymi

FILET Z ŁOSOSIA
z warzywami sezonowymi i ziemniaczkami w sosie maślanym z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą
STRIPSY Z KURCZAKA W PANKO
z warzywami sezonowymi, frytkami i ketchupem
MINI GNOCCHI BOLOGNESE
Kluseczki ziemniaczane z wołowiną i warzywami korzeniowymi w sosie pomidorowym z parmezanem
MINI GNOCCHI Z RICOTTĄ
Kluseczki ziemniaczane z syropem figowym, ricottą i pistacjami w sosie śmietanowym z musem malinowym
LODY W TRZECH SMAKACH
z owocami sezonowym

ALERGENY

ADRIATYCKA ZUPA RYBNA 
ryby, skorupiaki, mięczaki, soja, seler, gluten, laktoza 

CZARNOGÓRSKA KWAŚNICA
grzyby, seler

 PRIMORSKI MAKARON 
 gluten, jaja, laktoza, ryby, skorupiaki, mięczaki, kolendra 

 MAKARON MARKO 
laktoza, gluten, seler, soja, ryby

 MAKARON BOKA BURRATA
gluten, laktoza

 MAKARON MUNJA
laktoza, gluten, grzyby, skorupiaki, seler

SZAFRANOWE RISOTTO MARINY
ryby, skorupiaki, mięczaki, laktoza

SAŁATA ŠOPSKA
laktoza

SAŁATA DURMITORSKA
laktoza, orzechy, gorczyca

SAŁATA PODGORICA
laktoza, gluten, ryby

DESKA FIRMOWA “MUNJA”
laktoza, gluten, gorczyca, seler, soja, orzechy

PLATA SERÓW
orzechy, laktoza, gluten 

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE CARPACCIO
soja, orzechy, gluten, laktoza

TATAR PO ADRIATYCKU
jaja, gluten

KREWETKI JADRAŃSKIE
skorupiaki, mięczaki, ryby, laktoza, gluten, seler

PUNJENE LIGNJE
skorupiaki, mięczaki, laktoza, gluten

CHRUPIĄCE KALMARY
mięczaki, laktoza, gluten, gorczyca

PUNJENA PLJESKAVICA
laktoza, gluten, seler

GURUMAŃSKA PLJESKAVICA
gluten, gorczyca, laktoza

ĆEVAPI JAGNIĘCE
gluten, laktoza

MIĘSA Z OGNIA
gluten, laktoza, seler

KACZKA PO SKADARSKU
grzyby, laktoza, gluten, jaja, seler, soja

PREDRAG BURGER
laktoza, gluten, jaja

GICZ JAGNIĘCA
grzyby, laktoza, seler

KARKÓWKA PO SERBSKO-CHORWACKU
soja, laktoza, gluten, sezam 

ŻEBRA W BARBECUE
gluten, laktoza, soja, sezam

STEK KRUNA
laktoza, gorczyca, grzyby

STEK DALMATINSKI
grzyby, laktoza, orzechy

STEK VATRA
laktoza, gorczyca, grzyby

STEK PLANINA
laktoza, gorczyca, grzyby

SELEKCJA STEKÓW
laktoza, gorczyca, grzyby

ŁOSOŚ
laktoza, ryby, seler

DORADA
laktoza, ryby

LABRAKS
laktoza, ryby

KAŁAMARNICA Z RUSZTU
soja, jaja, gluten, laktoza, mięczaki

DARY ADRIATYKU
skorupiaki, ryby, mięczaki, gorczyca, soja, laktoza, gluten

LEGENDARNE MULE DINARKA
skorupiaki, mięczaki, laktoza, seler, gluten

MONTENEGRINA
jaja, laktoza, gluten

PRZYSMAK DJUROVIĆA
jaja, laktoza, gluten 

KOLAĆ 
jaja, laktoza, gluten

ROSÓŁ Z DZIKIEGO PTACTWA
gluten, seler

FILET Z ŁOSOSIA
laktoza, seler

STRIPSY Z KURCZAKA W PANKO
laktoza, seler, gluten, jaja

CHICCHE BOLOGNESE
laktoza, seler

CHICCHE Z RICOTTĄ
orzechy, laktoza

LODY W TRZECH SMAKACH
laktoza, gluten, jaja, soja, orzechy